Το Κινηματογραφικό Τμήμα των ΠΟΦΠΠ σας καλωσορίζει στο 3ο Patras Steps Film Festival!

To φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό και κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά στόχος του είναι η ανάδειξη νέων κινηματογραφιστών και η σύνδεσή τους με το κοινό της Πάτρας. Αν είστε δημιουργοί, μπορείτε να υποβάλετε τις ταινίες σας δωρεάν από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 23η Απριλίου. Ενώ αν θέλετε να απολαύσετε μοναδικές ταινίες μικρού μήκους, τότε σας περιμένουμε τις πρώτες βραδιές του Μαΐου στα σκαλάκια της Αγίου Νικολάου, η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες για την διοργάνωση και την διαδικασία υποβολής παρατίθενται αναλυτικά παρακάτω. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο και οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν μετέπειτα στο παρόν site καθώς και στις σελίδες του φεστιβάλ στο Facebook και στο Instagram.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ

Στόχος του Patras Steps Film Festival είναι να ενθαρρύνει νέα άτομα που κινηματογραφούν να προβάλλουν το έργο τους στο κοινό της Πάτρας. Ευελπιστούμε, ότι μέσα από την δημόσια προβολή της ταινίας τους και την αλληλεπίδρασή τους με το κοινό, τα άτομα που δημιούργησαν να βιώσουν ένα αίσθημα ολοκλήρωσης που θα ενισχύσει το πάθος τους για περεταίρω καλλιτεχνικές δημιουργίες. Επιπλέον, επιδιώκουμε μέσα από την προβολή τόσων διαφορετικών ταινιών να προσφέρουμε στο κοινό μια πλούσια κινηματογραφική εμπειρία η οποία θα τους φέρει πιο κοντά με την κινηματογραφική τέχνη και με τον πολιτισμό τους. Τέλος, εμείς μέσα από το φεστιβάλ μας ως ερασιτέχνες κινηματογραφιστές προσδοκούμε να εμπνευστούμε και να γνωρίσουμε περισσότερο τον κινηματογράφο, ενώ γενικότερα ως μέλη των ΠΟΦΠΠ επιθυμούμε να μοιραστούμε απλόχερα και ελεύθερα την τέχνη και τον πολιτισμό. Για αυτούς τους λόγους το Patras Steps Film Festival θα έχει ελεύθερη είσοδο και για το κοινό αλλά και για τους δημιουργούς, ενώ δεν θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Λίγα λόγια για την διοργανώτρια ομάδα

Το Κινηματογραφικό Τμήμα των ΠΟΦΠΠ φιλοδοξεί μέσα από τον κινηματογράφο να φέρει στην επιφάνεια τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του κάθε ατόμου. Στόχος των μελών του είναι μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων γύρω από τον κινηματογράφο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Μια από τις χαρακτηριστικές δράσεις της ομάδας είναι οι εβδομαδιαίες προβολές ταινιών. Τον χειμώνα οι προβολές πραγματοποιούνται στο στέκι των ΠΟΦΠΠ, ενώ θερινές και φθινοπωρινές προβολές λαμβάνουν χώρα στα σκαλιά της Αγίου Νικολάου προσφέροντας μία εναλλακτική πρόταση για τις βραδιές των κατοίκων της Πάτρας. Τα τελευταία χρόνια το Κινηματογραφική Τμήμα των ΠΟΦΠΠ δραστηριοποιείται και στην παραγωγή μικρών κινηματογραφικών έργων

Ιστορία

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών που δραστηριοποιούνταν πολιτιστικά, το 1981 άρχισαν να οργανώνονται. Ήταν μια καθαρά δική τους πρωτοβουλία, στα πλαίσια της ύπαρξης καλλιτεχνικής διεξόδου και έκφρασης. Έτσι δημιούργησαν τις πολιτιστικές ομάδες με τότε τμήματα του χορευτικού, θεατρικού, φωτογραφικού και μουσικού. Στην αρχή η χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο γινόταν με ό,τι περίσσευε από τα τότε "ΦΕΠΑΠ". Ο χώρος στέγασης στην αρχή ήταν το αμφιθέατρο του παραρτήματος στην οδό Κορίνθου. Ένας χώρος συναντήσεων, προβών καθώς και πραγματοποίησης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Από το 1988 το Ίδρυμα Ι. & Ε. Τοπάλη μας συμπαραστέκεται και μας στηρίζει ουσιαστικά, τόσο οικονομικά κυρίως αλλά και ηθικά δείχνοντας εμπιστοσύνη στον σύλλογο. Το 1990 δημιουργείται και επίσημα ως σύλλογος με επωνυμία "Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Πατρών" και αποτελείται από το χορευτικό, θεατρικό, μουσικό και φωτογραφικό τμήμα. Πρέπει να τονίσουμε ότι εκείνο το διάστημα (πρυτανεία κ. Λυκουργιώτη) ήταν το μοναδικό μέχρι σήμερα που είχαμε και οικονομική ενίσχυση από το Πανεπιστήμιο, αφού κάλυπτε οικονομικά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στο "Στέκι των Π.Ο.Π.Π." στην οδό Λαχανά 17, ένα τριάρι διαμέρισμα σε μια μονοκατοικία στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Δυστυχώς η οικονομική κάλυψη του ενοικίου σταμάτησε με την αλλαγή της πρυτανικής αρχής και από τότε κάθε χρηματοδότηση μας από το πανεπιστήμιο διακόπηκε. Το 1996 ο σύλλογος υποχρεώθηκε να μετονομαστεί σε Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση στις επωνυμίες των πολιτιστικών φορέων του Πανεπιστημίου. Έτσι λοιπόν προστέθηκε στην επωνυμία η λέξη "φοιτητών" για να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών και σε εκείνες των εργαζομένων όπως ο θεατρικός και ο χορευτικός όμιλος. Το δεύτερο "Στέκι των Π.Ο.Φ.Π.Π." ήταν ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης στην οδό Καραϊσκάκη 76Α. Όλα τα έξοδα τα επωμίσθηκε το Ίδρυμα Ι. & Ε. Τοπάλη. Με τη δημιουργία της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης καθώς και του θεσμού της Πολιτιστικής Εβδομάδας από το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε και μια υποτυπώδη οικονομική βοήθεια. Το 1997 δημιουργείται το εικαστικό τμήμα. Το καλοκαίρι του 2003 ο σύλλογος μεταφέρεται στο τρίτο στέκι στην οδό Αλεξάνδρου Υψηλάντου 122, μεταξύ Ερμού & Αγίου Νικολάου. Στο τμήμα του χορευτικού το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 προστίθεται η ομάδα του Αργεντίνικου Τανγκό, το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 προστίθεται η ομάδα των Λάτιν χορών και από το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 προστίθεται η ομάδα του Oriental και RnB. Στα τέλη του 2014 και αρχές του 2015 ο σύλλογος μεταφέρεται στο τέταρτο "Στέκι των Π.Ο.Φ.Π.Π. στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας στην Ηρώων Πολυτεχνείου 58 στην Μαρίνα Πατρών όπου, μέχρι και σήμερα, δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό.

Οργάνωση-Διοίκηση

Οι Π.Ο.Φ.Π.Π. είναι νομικό πρόσωπο, με καταστατικό εγκεκριμένο από το πρωτοδικείο, ως "μη κερδοσκοπικός σύλλογος". Διοικούνται από την γενική τους συνέλευση στην οποία αποφασίζονται όλα τα ζητήματα που απασχολούν το σύλλογο. Στο σύλλογο υπάρχει επίσης Διοικητικό Συμβούλιο, Ελεγκτική Επιτροπή & εκπρόσωπος του συλλόγου στην Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών με ετήσια θητεία. Ο σύλλογος συμμετέχει επίσης με δύο μέλη του στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Ι. & Ε. Τοπάλη (διετή θητεία των μελών μας). Δικαίωμα εκλογής και ψήφου έχουν μόνο τα μέλη του συλλόγου δηλαδή οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς τα υπόλοιπα μέλη τυπικά θεωρούνται "συνεργάτες". Αυτό πρακτικά δεν έχει κανένα αντίκτυπο στη δράση τους μέσα στον σύλλογο και στις ομάδες. Όλες οι αποφάσεις και οι λειτουργικές διαδικασίες του συλλόγου γίνονται από τα μέλη στις γενικές συνελεύσεις. Οι Π.Ο.Φ.Π.Π. είναι αυτοδιοικούμενες και διοικητική εξάρτηση από το Πανεπιστήμιο δεν υφίσταται. Δράσεις των Π.Ο.Φ.Π.Π. χρηματοδοτούνται μερικώς από το Ίδρυμα Ιωάννου και Ευτέρπης Τοπάλη και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Επίσης το Ίδρυμα Τοπάλη παραχωρεί τον τωρινό χώρο του στεκιού στην Ηρώων Πολυτεχνείου 58. Τα λειτουργικά έξοδα όπως ρεύμα και νερό κ.ά. τα αναλαμβάνει ο ίδιος ο σύλλογος να τα καλύψει. Ο χώρος συντηρείται και καθαρίζεται από τα ίδια τα μέλη.

Σκοπός του Συλλόγου

Σκοπός του συλλόγου είναι τα μέλη του να μπορούν, να συμμετέχουν ισότιμα στην λήψη αποφάσεων, καλλιτεχνικών και οργανωτικών. Μέσα από τη διαδικασία διαμόρφωσης αυτών απο τα μέλη των ΠΟΦΠΠ, η επικοινωνία μεταξύ μελών και των διαφορετικών ομάδων γίνεται ουσιαστική. Έτσι, οι ανησυχίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνεργασίας και συλλογικής προσπάθειας. Αιτία, η ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία μέσω των τεχνών και όχι μόνο. Η ανάγκη για ελεύθερη έκφραση απαιτεί να μην εξαρτάται ο σύλλογος από χορηγίες και διαφημίσεις. Ό,τι θέλουν να μοιραστούν και να επικοινωνήσουν τα μέλη μπορούν να το κάνουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Πάντα σε πλαίσια που δεν προσβάλλουν και σέβονται τον συνάνθρωπο. Με κριτική σκέψη, προσπαθούν οι Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών να αναδείξουν, την πολυμορφία, την πολιτιστική και κοινωνική τους δράση. Η ελεύθερη διάδοση και πρόσβαση στον πολιτισμό και τις τέχνες από όλες και όλους είναι από τους βασικούς πυλώνες του Συλλόγου. Τα παλαιότερα μέλη του συλλόγου προσπαθούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στα νεότερα μέλη, από γενιά σε γενιά, ώστε να μπορέσουν και αυτά με την σειρά τους να αποκτήσουν γνώσεις πάνω στη τέχνη και να υπάρξει συνέχεια του συλλόγου και των γνώσεων. Λόγω των παραπάνω όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου δεν έχουν κάποιο χρηματικό αντίτιμο.

Συμμετοχή στις Π.Ο.Φ.Π.Π.

Στις πολιτιστικές ομάδες συμμετέχουν ως μέλη φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά μπορούν να συμμετάσχουν και φοιτητές του πρώην ΑΤΕΙ Πάτρας, νυν Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητές των Π.Ο.Φ.Π.Π. Η ετήσια εγγραφή για τα μέλη είναι 20 ευρώ το χρόνο που την δίνουν μία φορα σε όποια ομάδα και να πάνε. Οι Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (Π.Ο.Φ.Π.Π.) αποτελούνται από τα εξής τμήματα:

Ενεργά τμήματα: